Wat is een Britse korthaar?

  Dieren

De Britse korthaar wordt gezien als het oudste kattenras wat in Engeland voorkomt. Algemeen wordt aangenomen dat de Romeinen tijdens de gedeeltelijke bezetting van het toenmalige Brittannia de Britse korthaar mee hebben genomen naar het Verenigd Koninkrijk.
De Romeinen hielden niet stand, De Britse korthaar wel. Voor bijna tweeduizend jaar leefde het kattenras geïsoleerd van Europa. Door het contact met de vele soortgenoten die op het eiland leefden, bleef het ras intact tot op de dag van vandaag.

De kenmerken van de Britse korthaar

Als je jezelf de vraagt stelt wat is een Britse korthaar nu precies?, vertellen we je hier enkele kenmerken van de Britse korthaar.
Zowel wat het uiterlijk betreft als het innerlijk, zijn er meerdere eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor de Britse korthaar.

Het karakter van de Britse korthaar

Dit ras wordt wel eens omschreven als de ideale gezinskat. Deze bijnaam dankt de Britse korthaar aan het rustige en evenwichtige karakter. Ze zijn erg vriendelijk en sociaal naar mensen toe en houden van spelen met mensen.
Ook al is de Britse korthaar evenwichtig en rustig van aard, het blijven katten. Ook deze kat is een roofdier en gaat er bij tijd en wijle graag op uit om te jagen.

Wat goed is om te weten over de Britse korthaar is dat het geen typische schootkat is, al doet zijn aanhankelijke karakter soms anders vermoeden. Dit ras zoekt graag het contact bij leden van het gezin op en gaat ook graag bij ze op schoot liggen. Om na een tijdje toch het eigen plekje op te zoeken waar ze het overzicht hebben. De observerende natuur wint het altijd van de behoefte aan het sociale contact met mensen. Hun eigen plekje waar ze het complete overzicht houden op de leefomgeving, hebben ze wel het liefst zo dicht mogelijk bij de leden van het gezin. Ze zonderen zich dus geenszins af.

Het uiterlijk van de Britse korthaar

Er zijn meerdere eigenschappen die dit kattenras typeren.

 • Ronde kop
 • Atletische lichaamsbouw
 • Korte dikke staart
 • Korte dichte vacht
 • Kleine oren
 • Grote ronde ogen

Door de korte maar dikke vacht en heerlijke ronde kop, krijgt de Britse korthaar de allure van een teddybeer. En deze zachtmoedige uitstraling past dan ook perfect bij het karakter van het huisdier.
Daarnaast hebben ze door hun gespierde lichaam niet gauw de neiging om dik te worden. Door hun atletische lichaamsbouw, hebben ze dan ook een hoge leeftijdsverwachting.
Vooropgesteld dat ze goed worden verzorgd en een goede voeding genieten, wordt de Britse korthaar minstens 15 jaar oud.

Aanleg voor erfelijke ziektes

Helaas is de Britse korthaar vatbaar voor voornamelijk twee ziektes.

 1. HCM
  Hypertrofische cardiomyopathie is een hartziekte waar de Britse korthaar bovengemiddeld vaak last van kan krijgen. Deze aandoening resulteert vroeg of laat in acuut hartfalen.
 2. PKD
  Polycystische nierziekten zijn eveneens ernstige aandoeningen waar de Britse korthaar aan kan overlijden. Deze nierafwijkingen zorgen ervoor dat het functioneren van de nieren geleidelijk aan afneemt. PKD kan wel vroegtijdig worden opgespoord door middel van een echografie. Vanaf de tiende week na geboorte kan door middel van een gen onderzoek worden uitgewezen of de kat het erfelijke gen wat PKD veroorzaakt bij zich draagt.