Wat zijn houtpellets?

  Diversen

Goedkoop en  milieuvriendelijk

Wat zijn houtpellets? Pellets zijn kleine samengeperste stukjes hout die dienen als brandstof voor een pelletkachel of een pellet verwarmingsketel. Ze zijn onopvallend door hun afmetingen, maar ze hebben veel te bieden. Het is een goedkope brandstof. Het brandt bijna CO2-neutraal en is hernieuwbaar. Bovendien bevatten de houtpellets veel energie. De opslag is ongecompliceerd en maakt een volautomatische werking van de pelletketel mogelijk. We willen je graag laten zien waarom houtpellets op de shortlist moeten worden gezet bij het moderniseren van een verwarmingssysteem, welk comfort ze bieden en welke eisen er gesteld worden aan de eigenschappen.

Het is een grondstofvriendelijke brandstof

Zelfs in de productie zijn de pellets grondstofvriendelijk. Dit komt omdat ze voor een groot deel bestaan uit gerecyclede houtresten uit de industrie, die door grote planten worden schoongemaakt, gedroogd en in stokvorm geperst. Uit onderzoek blijkt dat het  productieproces maar 2,7 procent van de in de pellets opgeslagen energie verbruikt. Vergeleken met brandstoffen als aardgas (tien procent) of stookolie (twaalf procent) is dit zeer laag.

Levering van pellets veilig gesteld

In tegenstelling tot fossiele grondstoffen is de beschikbaarheid van houtpellets op lange termijn verzekerd. Dit komt omdat het beheer van de bossen duurzaam is en de productie tot nu toe altijd onder de potentiƫle hoeveelheid is gebleven. Daarbij komt dat de houtpellets voornamelijk uit gerecycled materiaal bestaan. De grondstoffen komen meestal in de buurt van de fabrieken, wat betekent dat de handel in de brandstoffen ook de regionale economie versterkt.

Productieproces

Houtpellets worden geproduceerd met een beproefd proces. Nadat de scheiders de grondstoffen van de ongewenste componenten hebben gescheiden, worden ze door verbrijzeld. Dit wordt gevolgd door het drogen, voordat de persen de korrels onder hoge druk in vorm brengen. De hoge temperaturen van het persproces activeren de zogenaamde lignine. De eigen stof van het hout doet dienst dan als een natuurlijke lijm om een hoge dimensionale stabiliteit te garanderen.

Hoge kwaliteit van de pellets

Pelletfabrikanten en dealers kunnen verschillende kwaliteitskeurmerken krijgen. De volgende zijn van bijzonder belang voor de gebruikers.

  • DINplus: Dit certificaat is beschikbaar voor hoogwaardige brandstoffen uit gecontroleerde productieprocessen. Het staat garant voor hoge kwaliteit.
  • ENplus: houtpellets en fabrikanten met dit zegel  houden zich aan wettelijke minimumnormen. De brandstoffen  hebben een hoge calorische waarde en zijn onderworpen aan strikte standaardwaarden wat betreft de grootte van de pellets. De productie is ook gecertificeerd en duurzaam.

Verwarming met houtpellets: comfortabel en veilig

Verwarmen met pellets is net zo handig als met gas- of olieverwarming. Dit wordt gewaarborgd door een transportsysteem dat de brandstof automatisch naar de brander transporteert als dat nodig is. De brander start automatisch en werkt efficiƫnt met een variabel vermogen.

Waar huiseigenaren met een centrale pelletketel de as alleen handmatig hoeven te lozen, worden pelletkachels meestal volledig met de hand gevoed. Het mooie hiervan is dat als de voorraad eenmaal gevuld is, de haarden ook nog eens 24 uur volautomatisch werken.