Wat zijn bitcoins?

  Financieel

Regelmatig hoort men dingen voorbij komen over bitcoins. Veel mensen zitten in de business ervan, maar toch komt nog erg vaak de vraag naar voren wat bitcoins precies zijn. Bitcoin is in principe niets meer dan een cryptovaluta. In principe dus een soort digitale munt. Ook kun je het vergelijken met een soort digitaal goud. De waarde kan enorm stijgen, maar de waarde kan ok plotseling dalen. Bitcoins zijn virtuele munten waar dan ook veel mensen in investeren, met de bedoeling om er enkele maanden of jaren later een behoorlijk winstmarge uit te halen. Tot nu toe is dit ook talloze mensen gelukt.

Hoe werken bitcoins?

De vraag wat zijn bitcoins is niet even snel beantwoord. In principe zijn bitcoins zoals gezegd virtuele munten, maar daarbij houdt het zeker niet op. Bitcoins zijn een stuk diepgaander. Zo kun je bijvoorbeeld jouw eigen bitcoins online verzenden naar een andere persoon. Het is vergelijkbaar met het systeem van banken waarbij je geld overmaakt naar een ander. Bitcoin zelf is de eerste digitale munt die werkt zonder een centrale bank of beheerder. Wanneer je bitcoins gaat ontvangen komt hierbij een zogenaamde geheime sleutel bij kijken. Deze geheime sleutel bestaat uit 32 bytes. Hieruit wordt ook de publieke sleutel afgeleid. Jouw bitcoin adres deel je als het ware met de betaler. Nadat de betaling is gedaan krijg je een transactie te zien. De output van deze transactie is het bedrag en de zogenaamde hash van de publieke sleutel. Wanneer je zelf een hoeveelheid bitcoins hebt bestaat deze hoeveelheid dan ook uit output van transacties die nog niet zijn uitgegeven waarvan mensen de geheime sleutel hebben.

Hoe komen nieuwe gebruikers aan bitcoins?

Wat zijn bitcoins is de vraag die over het algemeen het meest voorkomt bij mensen. Deze vraag is nu wel relatief uitgebreid beantwoord met ook aardig wat termen die vaak nog niet direct te begrijpen zijn voor mensen zonder ervaring in bitcoins. Een andere vraag die ook met enige regelmaat naar voren komt is dan ook hoe je als beginner aan de slag kunt met bitcoin. Wanneer je nieuw bent hoef je niet direct alle termen en technische punten te kennen. Het belangrijkste wat je zou moeten doen als je je daadwerkelijk wilt gaan bezighouden met bitcoins is het installeren van je eigen bitcoin portefeuille op je laptop of computer. De portefeuille is dan in staat zelf je eerste bitcoin adres te genereren. Jouw eigen adres kun je vervolgens vertellen aan anderen indien je dat wilt. Op deze manier kunnen zij jou bitcoins sturen of juist jij hen. Wel is het zo dat een bitcoin adres slechts een keer gebruikt dient te worden. Wanneer je iemand bitcoins betaald of wanneer iemand jou bitcoins betaald wordt dit opgenomen in de blockchain. De blockchain is een soort openbare database met het volledige netwerk van bitcoins. Transacties die worden gedaan komen ten alle tijden terecht in de blockchain en dit is dus tevens het geval wanneer jij bitcoins naar je vrienden stuurt of van hen ontvangt