Wat is een normale bloeddruk?

  Gezondheid

Wat is een normale bloeddruk?
Een normale bloeddruk bestaat uit een bovendruk van 120 of lager en een onderdruk van 90 of lager. Alles wat daar boven zit, is een hoge bloeddruk. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen bij een hoge bloeddruk en waar je op kunt letten om de normale bloeddruk te behouden.

Wanneer is er sprake van een te hoge bloeddruk?

In de eerste alinea werd de vraag gesteld ‘ Wat is een normale bloeddruk?’. Zoals gezegd bestaat een bloeddruk uit een boven- en onderdruk. Dit is het hoogste en laagste getal dat uit de meting komt. Bloeddruk is de druk waarmee het bloed door je aderen wordt gepompt. Normaal gezien is dit dus 120/90 of lager. Is dit te hoog, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Met name voor je hart is een te hoge bloeddruk erg slecht, omdat je hart dan extra hart moet werken om het bloed rond gepompt te krijgen. Het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct wordt hierdoor vergroot. Er is sprake van een te hoge bloeddruk als de bovendruk 140 of hoger is en de onderdruk 90 of hoger. Vaak heb je een te hoge bloeddruk zonder dat je het weet. Echter zijn er ook klachten die erop kunnen wijzen dat je bloeddruk aan de hoge kant is, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en kortademigheid. blijft dit aanhouden, dan kun je het beste de huisarts even bellen. Daar kunnen ze je bloeddruk meten als je hier zelf thuis geen apparaat voor hebt.

Waardoor ontstaat een te hoge bloeddruk?

Vaak wordt gedacht dat een te hoge bloeddruk alleen bij oudere mensen een probleem is, maar niks is minder waar. Een te hoge bloeddruk kan bij iedereen opkomen, vooral vanaf de leeftijd van 40 jaar. Er zijn verschillende oorzaken voor een te hoge bloeddruk aan te wijzen, zoals roken, een ongezonde leefstijl en stress. Maar ook bepaalde ziektes en medicijnen kunnen voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Soms is erfelijkheid en aanleg ook een oorzaak voor een verhoogde bloeddruk. Na de overgang komen mensen meestal ook wat gewicht aan, waardoor de bloeddruk ook weer verhoogd kan worden.

Hoe kun je een te hoge bloeddruk verlagen?

Zoals gezegd ontstaat een verhoogde bloeddruk vaak door patronen in je leefstijl. Door voldoende te bewegen, niet te roken, geen alcohol te drinken en gezond te eten kan de bloeddruk op een normaal niveau komen. Soms is het nodig om medicijnen te slikken die de bloeddruk helpen te verlagen. Maar door af te vallen bij overgewicht en een gezonde leefstijl aan te nemen, zal de bloeddruk al gauw weer normaal worden.

Een te lage bloeddruk

Een bloeddruk kan ook zeker te laag zijn. Hier zijn geen exacte waardes aan toe te kennen, omdat dit per persoon verschilt. Je merkt pas dat je een lage bloeddruk zou kunnen hebben bij klachten als duizeligheid, flauwvallen en licht in het hoofd. Meestal is het maar van korte duur, bijvoorbeeld als je te snel bent opgestaan vanuit bed. Merk je dat je vaak of vaker flauwvalt, ga dan zeker even langs de huisarts. Deze kan je verder onderzoeken, maar meestal is er geen verdere behandeling nodig. Zorgen voor voldoende vocht en oppassen met te snel opstaan kan al helpen