Wat is een podcast?

  Internet

Stijgend in populariteit

Er zijn steeds meer mensen die naar podcasts luisteren waardoor de populariteit ervan toeneemt. Hieronder vallen ook veel jongeren! Zij luisteren steeds vaker naar podcasts in plaats van naar de radio. De radio wordt minder beluisterd dan vroeger, omdat de jeugd meer op social media zit op hun telefoons of andere technologie gebruiken.

Een ander voordeel wat podcasts hebben, is dat ze in tegenstelling tot radio zaken bespreken die niet binnen een paar minuten zijn afgerond. De meeste podcasts gebruiken volledige afleveringen om hun specifieke onderwerp te bespreken. Dit is wat podcasts tot een uniek medium maakt en wat de aandacht van luisteraars trekt. Mensen kunnen naar de volledige podcast luisteren, die doorgaans varieert van gemiddeld veertig minuten tot ongeveer twee uur!

Ook zijn er steeds meer producenten die podcasts produceren en dit zijn niet enkel hobbyisten! Ze worden namelijk ook steeds vaker ingezet op zakelijk gebied.

Podcasts voor ondernemers

Voor ondernemers kunnen podcasts een uitstekende manier zijn om een intieme band met luisteraars en potentiële klanten te ontwikkelen. Ze horen je één op één praten, wat helpt om je relatie menselijker te maken op een manier dat niet kan met geschreven inhoud. Bovendien is het nooit een slechte zaak om mensen op verschillende manieren in aanraking te laten komen met jouw boodschap als ondernemer zijnde.

Podcasten kan ook bijdragen aan het opbouwen van een reputatie. Je kunt jezelf namelijk tonen als een autoriteit in jouw niche. Je kunt bijvoorbeeld verkeer naar jouw online winkel leiden via backlinks in podcast-directories en je kunt de luisteraars ertoe aanzetten jouw website aan het einde van elke aflevering te bezoeken (call-to-action).

Wil je zelf een podcast beginnen?

De vraag “Wat is een podcast?” is nu beantwoord, maar wat als je er zelf één wilt beginnen? Als je je afvraagt hoe je een podcast moet starten, moet je eerst beslissen wat je eigenlijk gaat bespreken in de aflevering. Voor de één is dit gesneden koek, voor de ander is het wat lastiger. Bij sommige mensen moet de creativiteit wat gestimuleerd worden voordat ze met een idee komen. Één ding is echter van groot belang: passie.

Bij een goede podcast is het te horen of de producent gepassioneerd is over hetgeen wat hij/zij bespreekt in een aflevering. Wanneer je luistert naar iets wat op een ongepassioneerde manier wordt verteld is het vrij eenvoudig om snel af te haken. Als je dus een podcast gaat beginnen, zorg er dan voor dat het over iets gaat waar echt je passie ligt of waar je een expert in bent.

Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om te controleren of er genoeg is om over te praten. Een goede manier om hierachter te komen is door een lijst te bedenken met 8-10 afleveringen. Je kunt vervolgens zoeken naar vergelijkbare iTunes-podcastafleveringen en Spotify-podcasts. Kijk naar hun populariteit, zoals het aantal volgers op sociale media en het aantal recensies. Hierdoor kan het duidelijk worden of het onderwerp de moeite waard is om te bespreken en om je tijd in te steken.