Wat is refurbished?

  Diversen, Internet

Gerefurbisede apparaten liggen ergens tussen gebruikt en nieuw in. Het kunnen producten zijn die kort na de verkoop zijn geretourneerd, of het kunnen gebruikte spullen zijn die onderhoud ondergaan voordat ze worden doorverkocht.

Nieuw versus gebruikt versus gerenoveerd
Je hebt waarschijnlijk een goed begrip van wat “nieuw” en “gebruikt” betekent, maar opknappen is een beetje lastiger. Gerenoveerd kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van waar je koopt, dus het is belangrijk om onderzoek te doen waar je rekening mee moet houden bij het winkelen in deze drie categorieën:

Nieuwe apparaten komen rechtstreeks uit de fabriek:
wanneer u een telefoon uit de winkel koopt bij Bol.com of MediaMarkt, verzegeld in de doos, is dit een nieuw apparaat. Het ging rechtstreeks van de fabriek naar de winkel in jouw handen en wordt geleverd met de volledige garantie van de fabrikant – meestal twee jaar – en alle meegeleverde accessoires. Nieuwe apparaten kunnen af ​​en toe te koop worden aangeboden voor gematigde kortingen, en over het algemeen in prijs dalen in de loop van de tijd, maar ze zullen nog steeds een hogere prijs opbrengen dan gebruikte en gereviseerde apparaten.

Gebruikte apparaten komen rechtstreeks van de vorige gebruiker:
als je een gebruikte telefoon of laptop koopt, betekent dit dat deze waarschijnlijk afkomstig is van een persoon die het apparaat heeft gebruikt en verder is gegaan naar iets anders, hoewel ze hem kunnen verkopen via een tussenliggende site zoals Marktplaats of eBay. Hij kan lichte krassen of zware cosmetische schade vertonen, evenals verslechtering van de batterij en andere slijtage. Als een koper niet helemaal eerlijk is, kan hij zelfs schade oplopen die de bruikbaarheid beïnvloedt. Tweedehands kopen is meestal de goedkoopste manier om je technologie te krijgen (50% korting op de catalogusprijs is niet ongebruikelijk, afhankelijk van de staat), maar het is ook de meest risicovolle manier, omdat ze vaak niet worden geleverd met een garantie of retourbeleid .

Gerefurbishesde apparaten: teruggebrachte, gerepareerde of technisch gekeurde producten:
Gerefurbisede apparaten liggen ergens tussen gebruikt en nieuw in. Het kunnen producten zijn die kort na de verkoop zijn geretourneerd, of het kunnen gebruikte spullen zijn die onderhoud ondergaan voordat ze worden doorverkocht. De fabrikant of verkoper heeft mogelijk de batterij of andere componenten vervangen, het apparaat schoongemaakt en – in sommige gevallen – een nieuwe garantie bij het product geleverd. Dit kan echter allemaal van verkoper tot verkoper verschillen – sommige gerenoveerde producten zijn bijna niet van nieuwe te onderscheiden, terwijl andere refurbished producten meer lijken op tweedehands waar. Dat betekent dat de korting die je krijgt ook kan variëren, hoewel je zeker 15%, zo niet meer, bespaart. Het kopen van gebruikte apparaten kan vooral handig zijn als je bereid bent versleten of beschadigde producten te repareren. Je kunt bijvoorbeeld een hoop geld op een iPhone 11 besparen waarbij een schermvervanging of batterijwissel vereist is en de reparatie zelf uitvoeren. Als je echter niet bereid bent om dat werk te doen, kan het kopen van een refurbished de oplossing zijn, mits je eerst wat onderzoek doet.

Fabrikant gerenoveerd vs. door verkoper gerenoveerd
Elke winkelier heeft verschillende normen voor wat een “refurbished” apparaat is. Apparaten die door de fabrikant zelf zijn gereviseerd, bijv. Apple, Samsung of Dell – stellen doorgaans strenge eisen en bieden fabrieksgaranties voor de apparaten. Apple garandeert bijvoorbeeld dat refurbished producten uit hun winkel aan dezelfde normen voldoen als nieuwe producten, met een verhoudingsgewijs bescheiden korting van maximaal 15%. Samsung is vergelijkbaar en zorgt ervoor dat gereviseerde apparaten worden geïnspecteerd en gerepareerd door Samsung-technici voordat ze in een doos met geheel nieuwe accessoires worden gestopt. Andere fabrikanten, zoals Dell, bieden mogelijk verschillende niveaus van apparaten aan in hun Outlet-winkel – sommige kunnen ongebruikte apparaten zijn die naar de winkel zijn teruggestuurd, terwijl andere cosmetische onvolkomenheden hebben, maar gegarandeerd als nieuw werken. Op die manier kun je kiezen of je wat meer wilt sparen in ruil voor wat scherp geprijsde aanbiedingen. Door de fabrikant gereviseerde apparaten worden vaak geleverd met dezelfde jaarlange garantie als nieuwe apparaten, wat behoorlijk waardevol is (hoewel ze af en toe korter kunnen zijn).