Niet te verwarren met gelijkaardige producten
‘Dat is toch hetzelfde als bakpoeder?’ Hoor ik je denken. Niet helemaal. Baking soda heeft namelijk een veel sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda samenkomt met een zuur, dan wordt je baksel extra luchtig omdat door deze combinatie gasbelletjes ontstaan. De gasbelletjes zijn een gevolg van het vrijkomen van het koolzuur in de baking soda. Baking soda dient dus best enkel te worden gebruikt als je dit combineert met iets van zuren. Dat kan variëren van citroensap, cacao, yoghurt, appelazijn, enzoverder. Als je dit niet in combinatie gebruikt met zuren, kun je weleens verrast worden door een niet zo lekkere nasmaak. Ook zul je zien dat de baking soda zonder zuren niet zo goed zijn werk zal doen.
Het grote verschil met bakpoeder is dat bakpoeder een mengsel is van zowel baking soda, een zuur en ook een stabilisator. Omdat bakpoeder al een vooraf gemaakt mengsel is, is het effect wat minder sterk dan baking soda. Bakpoeder is dus een kant en klaar rijsmiddel waarbij je geen rekening hoeft te houden wat er al dan niet al in je recept zit.
Baking soda (die zoals eerder vermeld ook bekend staat onder de naam natriumbicarbonaat) dient verder niet te worden verward met gewone schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat genoemd. Zoals je ziet lijkt de wetenschappelijke benaming heel hard op elkaar (enkel de ‘bi’ wordt weggelaten), maar de producten allerminst. Schoonmaaksoda is een product om te kuisen en gebruik je bijgevolg best niet om te bakken!
Wat kun je nogal met baking soda doen?
De naam en de uitleg hierboven verklappen het natuurlijk al. Baking soda kun je gebruiken in allerlei baksels die al een zuur bevatten omdat dit zuur het bakzout activeert.
Wist je echter dat baking soda nog voor talloze andere doeleinden kan worden gebruikt, anders dan bakken
Zo kun je je mond spoelen met een beetje baking soda gemengd in een glas water. Hiermee is een frisse adem absoluut verzekerd.
Daarnaast kun je ook je was laten stralen door wat baking soda toe te voegen aan je wasmiddel. Je kunt zo je eigen wasverzachter creëeren.
Eerder vermeldde ik al dat je schoonmaak soda niet mag gebruiken om te bakken, maar omgekeerd kan dat wel. Door baking soda te strooien op een natte spons, maak je vuile oppervlakten in geen tijd weer schoon. Wel opletten dat je achteraf goed spoelt met water!
Ten slotte geef ik je nog graag mee dat je baking soda kunt gebruiken om vervelende geurtjes weg te krijgen. In de koelkast kun je een open bakje plaatsen bijvoorbeeld om typische voedselgeurtjes te verminderen. Ook kun je wat baking soda op de bodem van je vuilbak strooien waardoor deze iets minder hard ruikt. Door baking soda op je snijplank te strooien en vervolgens goed te schrobben met je spons, verwijder je zelfs daaruit de meest hardnekkige geurtjes.
Waar kun je baking soda vinden?
Zoals je ziet, kun je heel wat doen met baking soda. Maar waar kun je het nu vinden? Dit veelzijdige product kun je tegenwoordig kopen op verschillende plaatsen. In elke drogisterij vind je het, maar ook gewoon in de supermarkt. Zelfs in vele apotheken kun je dit aanschaffen.
Kortom: geen excuses meer om baking soda niet te gebruiken. Aan de slag ermee!