Zoals gezegd is kunstgras een kunstmatige vorm van gras. In de basis worden de meeste kunstgrasmatten opgebouwd vanuit een zwarte onderlaag, deze onderlaag wordt ook wel de backing genoemd. De backing van kunstgras zal in de meeste gevallen van het materiaal latex zijn, omdat latex zich kenmerkt als een stevig materiaal. De sprietjes (vezels) worden vervolgens aan deze backing vast gestikt, dit proces wordt ook wel tuften genoemd.
De kunstmatige grassprietjes worden meestal gemaakt polypropyleen of polyethyleen. Beide vezels kennen hun eigen kenmerken. Polypropyleen is vaak korter en steviger. Het zal dus niet erg zacht aanvoelen. Het voordeel is wel dat deze sprietjes door de stevigheid altijd mooi rechtop zullen blijven staan. Dit resulteert in een maximale levensduur. Polyethyleen voelt in tegenstelling tot polypropyleen een stuk zachter aan en de sprietjes zullen meestal wat langer zijn. Polyethyleen zorgt voor een goed aanvoelende, soepele kunstgrasmat.
Het gebruik van kunstgras is de afgelopen jaren erg toegenomen. Dit is bijvoorbeeld goed merkbaar in de sportwereld. Zo wordt er steeds vaker gevoetbald, gehockeyt en gegolfd op kunstgras. Hetzelfde zou je kunnen zeggen met betrekking tot tuinen. Steeds meer mensen kiezen thuis voor het gemak van kunstgras. Maar wat is kunstgras? Dat kunstgras een kunstmatige vorm van gras is spreekt uiteraard voor zich. Wat het nou echter precies is blijft vaak buiten beschouwing. Hieronder lees je alle relevante informatie met betrekking tot wat kunstgras is en welke soorten er precies bestaan.
Welke soorten kunstgras bestaan er?
Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten kunstgras op de markt. Het eerste verschil zit hem zoals hierboven uitgelegd in het materiaal van de vezels. Los daarvan zou je kunnen stellen dat je alle soorten kunstgras kunt indelen in twee groepen. Enerzijds heb je grastapijt en anderzijds heb grasmatten. Een grastapijt is zoals het woord al doet suggereren relatief laagpolig (meestal maximaal 5mm). Een grastapijt zal dan ook minder op natuurlijk gras lijken dan een kunstgrasmat. Een kunstgrasmat bevat volwaardige sprieten en is vaak een stuk dikker.
Ook binnen de kunstgrasmatten heb je weer verschillende varianten. Hoe goed een grasmat in de praktijk zal aanvoelen hangt met name af van de hoogte van de sprieten en van de dichtheid. Een luxe kunstgrasmat zal bijvoorbeeld al gauw een poolhoogte van 35mm hebben. De dichtheid zegt iets over hoe dicht de sprieten op elkaar zitten. Hoe dichter de sprieten op elkaar zitten, hoe zachter de mat zal aanvoelen.
Waarom kunstgras?
Een kunstgrasveld kent vele voordelen ten opzichte van een natuurlijk grasveld. Zo zal kunstgras altijd mooi blijven, ongeacht de weersomstandigheden. De kunstgrasmat zal bijvoorbeeld niet minder groen worden in de winterperiode. Daarnaast is een kunstgrasveld veel makkelijker in het onderhoud. Maaien is uiteraard niet nodig en kunstgras heeft geen verdere voeding of water nodig. Het vormt dus een ideaal alternatief op natuurlijk gras, zowel voor sporten als voor in de tuin.