Wat is een pvc vloer?

  Vloeren

Het PVC staat voor ‘polyvinylchloride’ en bestaat uit kunststof dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, waaronder vloeren. Het ‘polyvinylchloride’ bevat diverse lagen en hierdoor erg sterk qua product. Het bevat dus geen onderdelen van hout zoals bij laminaat wel het geval is. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen qua model en kleur. Of je nu voor een authentieke tegellook gaat of liever wil aanschaffen met een houtlook, het kan alle kanten op.
De PVC vloeren zijn uitgerust met een zogeheten PU finish. Dit houdt in dat een soort kunststof een beschermende laag geeft op de vloer. Dit zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook dat de vloeren slijtvast zijn. Ook heeft het dan weinig onderhoud nodig.

Typen PVC vloer

Er zijn diverse soorten PVC vloeren te verkrijgen. Zo heb je het Dryback systeem dat op de basisvloer van de woning verlijmd moet worden om zo de vloer vast te leggen. Het HDF klik systeem is een systeem met opbouw en vergelijkbaar met het leggen van laminaat. Het PVC kliksysteem is een veel gekochte vloer. Je kunt de planken namelijk aan elkaar klikken, waardoor montage simpel en snel verloopt.

Voordelen PVC vloeren

Een PVC vloer gaat lang mee, doordat het een stuk sterker is qua materiaal dan wanneer dit wordt vergeleken met laminaat of vinyl vloeren. Het heeft een stevige slijtlaag, waardoor bijna geen beschadigingen kunnen ontstaan op het oppervlak. De vloer is makkelijk te onderhouden en haast onderhoudsvrij. Alleen de stofzuiger voldoet en dweilen zonder reinigingsmiddel. Deze laatste kun je wel gebruiken, maar het hoeft dus in principe niet. Wat is een pvc vloer nog meer als je denkt aan de voordelen?
Een PVC vloer heeft een geluiddempende werking door de structuur waaruit hij bestaat en de dikte. Ideaal dus als je in een tussenwoning woont of flat waar het nog wel eens gehorig kan zijn. Ook laat het warmte goed door en past de PVC vloer zich aan de temperatuur van de omgeving aan. Ideaal als je gebruik wilt maken van vloerverwarming binnenshuis, omdat de vloer hier geschikt voor is. Dit kun je niet van alle vloeren zeggen, zoals laminaat. Wel is het goed te letten als je een PVC vloer hebt aangeschaft met een Dryback systeem dat gelijmd moet worden. Bepaalde lijmsoorten kunnen oplossen door het teveel ontvangen van warmte.
Als laatste 2 voordelen te benoemen, kan een PVC vloer dat gelijmd wordt strak tegen de muur worden gelegd, waardoor plakplinten niet nodig zijn voor de afwerking van de vloer. Ook is een PVC vloer makkelijk te vervangen. Het kan zijn dat er toch een beschadiging op is ontstaan na verloop van tijd. Je kunt dan een strook van de beschadiging van de PVC vloer eenvoudig individueel vervangen.

Nadelen PVC vloeren

Wanneer je een PVC vloer wilt aanschaffen, bedenk dan goed dat dit niet de goedkoopste vloeren zijn, maar wel over uitstekende kwaliteit beschikken voor langdurig gebruik. Ook moet je ervoor zorgen dat de basisvloer zo egaal mogelijk wordt. De PVC vloer is namelijk dun qua materiaal en oneffenheden zijn dan ook snel te zien als de basisvloer niet egaal is. Als laatste nadeel te benoemen is dat de kans op beschadiging toch kan ontstaan door steentjes, zand of nagels van je huisdier. Krasjes ontstaan dan sneller en zijn zichtbaarder dan op laminaat.